Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Aardscheerder blijkt een dubbel planetoïde te zijn

Aardscheerder 2017 YE5 werd op 21 december 2017 ontdekt met de Morocco Oukaimeden Sky Survey (MOSS). Pas afgelopen juni bleek dat het om een unieke planetoïde ging, een dubbel planetoïde.

De aardscheerder kwam zeer dichtbij

Afgelopen 21 juni passeerde planetoïde 2017 YE5 de Aarde op een afstand van 6 miljoen kilometer. Dit is een afstand die overeenkomt met ongeveer 16 keer de afstand tussen de Aarde en de Maan. De komende 170 jaar zal de aardscheerder niet meer zo dichtbij onze planeet komen.

2017 YE5 is een unieke dubbel planetoïde

Tijdens observaties van NASA’s Goldstone Solar System Radar (GSSR) bleek dat het weleens om een binair systeem kon gaan. Met de GSSR kon niet met zekerheid bevestigd worden dat het twee losse delen waren. Enkele dagen later konden astronomen dit wel bevestigen met de grote radiotelescoop op Arecibo en de Green Bank-radiotelescoop in West-Virginia.

Astronomen schatten dat van de asteroïden die groter zijn dan 200 meter, ongeveer 15 procent bestaan uit twee delen. Alleen dan met een groter object en een veel kleinere satelliet. Het is pas vier keer eerder voorgekomen dat twee gelijke planetoïden om elkaar heen draaien in een baan om de zon. Beide delen hebben een gelijke diameter van ongeveer 900 meter en draaien in ongeveer 24 uur om elkaar heen.

Verschillend van samenstelling

Het oppervlak van de planetoïde heeft dezelfde kleur als houtskool. Uit radar onderzoek is gebleken dat de twee delen echter niet dezelfde radar reflectiviteit hebben. Dit betekent dat het oppervlak van het eerste deel ruwer is dan het oppervlak van het tweede deel.

Dit kan vervolgens weer een aanwijzing zijn dat de twee delen een andere samenstelling hebben. Hierin is 2017 YE5 uniek. Tot nu toe zijn de 50 onderzochte planetoïden sinds het jaar 2000 gelijk qua samenstelling.

Deel dit nieuwsbericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak