Astronomie Nieuws

Het laatste nieuws : Astronomie

Twee dwergstelsel op een afstand van 200.000 lichtjaar van de Melkweg. Grote Magelhaense Wolk en Kleine Magelheanse Wolk.

Mysterie gas bij Magelhaense Wolk onderzocht

Tussen de Melkweg, de Grote Magelhaense Wolk en de Kleine Magelheanse Wolk zweeft een lange sliert gas. Wetenschappers vroegen zich al lange tijd af wat de oorsprong van het gas was. Deze vraag is nu opgelost met behulp van de Hubble Space Telescope.

Lees verder »
Het Multiversum van Stephen Hawking

Bestaat het multiversum van Stephen Hawking?

Zelfs op zijn sterfbed kon Stephen Hawking het niet laten om een onderzoeksverslag af te ronden. Het laatste onderzoek, waar hij samen met de Belg Thomas Hertog aan werkte werd dan ook op zijn sterfbed gelegd. In dit onderzoek legt Stephen Hawking een methode uit waarmee het bestaan van andere universums aangetoond zou kunnen worden. Een zogeheten multiversum.

Lees verder »
2014_MU_69-Ultima_Thule-Kuipergordel object wordt 1 jan 2019 onderzocht door New Horizons

New Horizons onderweg naar Ultima Thule

Op één januari 2019 zal NASA’s New Horizons zeer dicht langs 2014 MU 69 vliegen. De NASA heeft vorig jaar een wedstrijd uitgeschreven waarin het iedereen vroeg om een bijnaam voor het kuipergordel object te verzinnen. Uit alle inzendingen is Ultima Thule is gekozen als nieuwe bijnaam. In de oudheid gebruikte men deze naam als ze verwezen naar het uiterste noorden.

Lees verder »
Zwart gat ontdekt in bolvormige sterrenhoop NGC3201

Eerste zwart gat in sterrenhoop ontdekt

Astronomen die in Chili het MUSE instrument gebruiken van ESO’s Very large Telescope hebben een ster ontdekt die zich vreemd gedraagt. Hij volgt een omloopbaan om een onzichtbaar zwart gat dat ongeveer vier keer zoveel massa heeft als de zon. De ster is ontdekt in de bolvormige sterrenhoop NGC 3201. Het is het eerste inactieve zwarte gat dat in een bolvormige sterrenhoop is aangetroffen. Tevens de eerste die is ontdekt is via rechtstreekse detectie van zijn zwaartekrachtsaantrekking.

Lees verder »
NASA_Mars_stofstorm_2001

Mars verliest waterdamp door stofstormen

Dat Mars een droge planeet is en regelmatig getroffen wordt door stofstormen is bekend. Deze week heeft de NASA resultaten gepubliceerd van observaties  gedaan door de Mars Reconnaissance Orbiter. Deze observaties zijn uitgevoerd tijdens de globale stofstormen van 2007. Een globale stofstormen ontstaat als de regionale stofstormen samensmelt tot een allesomvattende stofstorm die dan de hele planeet bedekt. Tijdens zo’n storm verliest Mars nog meer waterdamp dan normaal.

Lees verder »