Nieuws Overzicht

Het laatste nieuws : Astronomie - Ruimtevaart en Wetenschap 

tiangong-1 Chinees ruimtestation

Chinees ruimtestation Tiangong 1 stort neer op aarde

Binnenkort, tussen 29 maart en 9 april 2018 zal het Chinese ruimtestation Tiangong-1 neerstorten op de aarde. De exacte plaats waar het ruimtestation de atmosfeer zal binnendringen is nog onbekend. Waarschijnlijk zullen delen neerkomen tussen 43o noorderbreedte en 43o zuiderbreedte. Landen zoals Spanje, Griekenland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Tasmanië en het zuiden van Chili en Argentinië liggen binnen deze regio. De kans dat iemand geraakt wordt door brokstukken is te verwaarlozen omdat de bevolkingsdichtheid laag is.

Lees verder »
Rusland investeert in het Europees-Russische project ExoMars

Rusland investeert 90 miljoen in project ExoMars

De komende jaren zal Rusland ongeveer 90 miljoen euro investeren in het Europees-Russische project ExoMars. Afgelopen maandag is dit gemeld door het Russische persbureau Interfax. Het grootste deel van de investering staat gepland voor 2019 en 2020.

Lees verder »
SpaceX lanceert Tesla in baan om aarde met Falcon Heavy

SpaceX lanceert Tesla in baan om aarde met Falcon Heavy

Gisteren, 6 februari 2018 heeft het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX geschiedenis geschreven. Dit hebben ze gedaan door vanaf het Kennedy Space Center in Florida met de Falcon Heavy een Tesla Roadster te lanceren. De Falcon Heavy is de meest krachtigste raket die de afgelopen 40 jaar is gelanceerd. Na de succesvolle lancering landde twee van de drie raket trappen weer veilig terug op aarde.

Lees verder »
Zwart gat ontdekt in bolvormige sterrenhoop NGC3201

Eerste zwart gat in sterrenhoop ontdekt

Astronomen die in Chili het MUSE instrument gebruiken van ESO’s Very large Telescope hebben een ster ontdekt die zich vreemd gedraagt. Hij volgt een omloopbaan om een onzichtbaar zwart gat dat ongeveer vier keer zoveel massa heeft als de zon. De ster is ontdekt in de bolvormige sterrenhoop NGC 3201. Het is het eerste inactieve zwarte gat dat in een bolvormige sterrenhoop is aangetroffen. Tevens de eerste die is ontdekt is via rechtstreekse detectie van zijn zwaartekrachtsaantrekking.

Lees verder »
NASA_Mars_stofstorm_2001

Mars verliest waterdamp door stofstormen

Dat Mars een droge planeet is en regelmatig getroffen wordt door stofstormen is bekend. Deze week heeft de NASA resultaten gepubliceerd van observaties  gedaan door de Mars Reconnaissance Orbiter. Deze observaties zijn uitgevoerd tijdens de globale stofstormen van 2007. Een globale stofstormen ontstaat als de regionale stofstormen samensmelt tot een allesomvattende stofstorm die dan de hele planeet bedekt. Tijdens zo’n storm verliest Mars nog meer waterdamp dan normaal.

Lees verder »