Nieuws Overzicht

Het laatste nieuws : Astronomie - Ruimtevaart en Wetenschap 

De Zon

Wat gebeurt er als onze zon dood gaat?

Onze zon heeft nog ongeveer 5 miljard jaar te leven, daar zijn de meeste astronomen het over eens. Maar wat er daarna met onze zon gebeurd was niet helemaal duidelijk. Astronomen van de Universiteit van Manchester hebben dit nu onderzocht. Met behulp van een model onthullen onderzoekers dat er na de dood van de zon een planetaire nevel zal ontstaan.

Lees verder »
Insight Lander - NASA

Zaterdag 5 mei lancering Insight naar Mars

Als het weer goed is en er geen technische problemen ontstaan zal morgen rond 13.00 uur Nederlandse tijd de Insight van de NASA gelanceerd worden. De lancering vind plaats vanaf luchtmachtbasis Vandenberg in Californië met behulp van een Atlas V-raket van United Launch Alliance.

Lees verder »
Nasa - Maanmissie - Resource Prospector

NASA trekt stekker uit maan missie Resource Prospector

Het team van de Resource Prospector van de NASA werkte aan een onbemande missie naar de Maan. Doel van deze missie: een rover laten afreizen naar één van de poolgebieden op de Maan en hier onderzoek verrichten naar de aanwezigheid van grondstoffen. Ondanks dat het Team bijna tien jaar bezig was met de voorbereidingen is de stekker eruit getrokken. Vanaf juni is de missie definitief ten einde.

Lees verder »
Blue Origin-New Shepard raket en capsule

Testvlucht New Shepard raket door Blue Origin succesvol

Gisteren heeft het private ruimtevaartbedrijf Blue Origin zijn achtste testvlucht succesvol uitgevoerd. De door Blue Origin ontwikkelde New Shepard raket met bijbehorende ruimtecapsule zijn kortstondig in de ruimte geweest. Na de lancering lande de capsule veilig op de grond met behulp van 3 parachutes. In tegenstelling tot de meeste andere raketten maakte de BE-3 raket ook een zachte landing op de Aarde. Hierdoor kunnen de capsule en de raket opnieuw gebruikt worden.

Lees verder »
Bodem van de planeet mars. Foto genomen door de Mars rover Curiosity van de NASA

NASA en ESA willen bodemmonsters van Mars ophalen

De NASA en de ESA hebben een intentieverklaring ondertekend waarin ze de mogelijkheden bekijken om samen bodemmonsters op te halen van de planeet Mars. Zelfs als de ruimteagentschappen van de Verenigde staten en Europa samenwerken zijn er drie afzonderlijke missies nodig om te kunnen slagen.

Lees verder »
ESA-Het heelal van Gaia-dataset 2 (2018)

Ruimtetelescoop Gaia meet afstand en beweging 1.3 miljard sterren

De ESA heeft een nieuwe dataset gepubliceerd van de ruimtetelescoop Gaia. De telescoop meet de posities, afstanden en bewegingen van meer van 1.3 miljard sterren. Door deze gegevens vast te leggen kan de data worden gebruikt om de meest gedetailleerde kaart ooit van het heelal te maken. Hiervoor gebruikt de sonde een digitale camera met een resolutie van één gigapixel.

Lees verder »