Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Venus

De planeet Venus, is de tweede planeet vanaf de zon geteld in ons zonnestelsel. Venus draait in een baan tussen Mercurius en de Aarde in op een afstand van 0,72 AE van de zon verwijderd. De planeet is benoemd naar de godin van de liefde in de Romeinse mythologie.

Venus is een terrestrische planeet (aardse planeet) en ze heeft ongeveer dezelfde grootte, massa en samenstelling als de aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en stikstof. Een dikke laag wolken die vooral uit zwavelzuur bestaat omringt de planeet. Hierdoor is het oppervlakte van de planeet niet te zien vanuit de ruimte. Door de dikke atmosfeer, die een sterk isolerende laag vormt is er een extreem sterk broeibakeffect aanwezig waardoor de warmte blijft hangen. Hierdoor loopt de temperatuur op tot ruim 460 graden. De druk in de atmosfeer is 92 Bar, op de aarde is de druk in de atmosfeer 1 Bar. Het wolkendek draait sneller om de planeet dan zij zelf draait, waardoor er windsnelheden tot 360 kilometer per uur kunnen optreden.

Venus draait in 243 aardse dagen om haar as. Van alle planeten in het zonnestelsel is dit de traagste rotatie.

Doordat Venus een binnenplaneet is, een planeet die zich dichter bij de zon bevindt dan de Aarde, is ze aan de hemel altijd in de buurt van de Zon te vinden. Daardoor is Venus alleen ’s avonds na zonsondergang en ’s ochtends voor zonsopkomst te zien.

27 augustus 1962 is de Mariner 2 gelanceerd. De Mariner 2 kwam eind 1962 aan bij Venus waar het onderzoek verrichte naar zonnewind. Door onderzoek van de Mariner 2 is gebleken dat onder het relatief koele wolkendek een zeer heet oppervlak schuil ging en dat de planeet niet over een magnetisch veld beschikt.

De eerste sonde die 1 maart 1966 geland is op het oppervlak is Het Russische ruimtevaartuig Venera 3. Door de harde landing was de apparatuur direct onbruikbaar. In de jaren daarna zijn nog meerdere Verena sondes met succes naar Venus afgereisd. Door de extreem hoge druk in de atmosfeer en de zwavelzuurregens hield de meeste apparatuur het niet langer uit dan een half uur.

Venus in getallen

Fysieke gegevens
Soort planeetTerrestrische planeet (Aardse planeet)
Diameter12104 km
Massa4,856×1043 kg (81,3% aarde)
Samenstelling kernIjzer en Nikkel
Valversnelling8,87 m/s2
Ontsnappingssnelheid10,36 km/s2
Omwentelingstijd243 dagen
Rotatie periode om de zon224,65 dagen
Afstand tot de Zon1,082×108 km (0,72 AE)
Helderheid-3,8 tot -4,6 mag
Manen
Aantal manenGeen
Atmosfeer
Luchtdruk92.000 hPa (92 bar)
SamenstellingKoolstofdioxide, Stikstof
Temperatuur462 °C= 735 K

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak