Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Mercurius

De planeet Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon staat, het is de kleinste planeet van ons zonnestelsel. Hij draait om de zon op een afstand van 0,39 AE. Mercurius is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius, de god van de handel, reizigers en geld. De planeet heeft geen manen.

Mercurius is een terrestrische planeet (aardse planeet) met een ijle atmosfeer. Het grootste deel van het oppervlakte is bezaaid met inslagkraters. Toch zijn er ook delen van het oppervlak die veel gladder zijn dan andere. Dit betekent dat er in het verleden actief vulkanisme op Mercurius moet zijn geweest.

De atmosfeer bestaat voornamelijk uit sporen van zuurstofgas, natrium en waterstofgas die zeer snel naar de ruimte ontsnappen. De ontsnappingstijd die een molecuul nodig heeft bedraagt drie uur. Echter wordt de atmosfeer weer aangevuld met materiaal door inslaande meteorieten en de zonnewind. Het magnetisch veld zorgt ervoor dat het materiaal aangetrokken wordt.

Doordat de planeet zo dicht bij de zon staat is de zon twee keer zo groot en ongeveer negen keer zo intens als op aarde. Dit is ook de reden dat de temperatuur daar zo intens hoog is. De grote verschillen in temperatuur komen door de geringe atmosfeer.

Doordat Mercurius een binnenplaneet is, een planeet die zich dichter bij de zon bevindt dan de Aarde, is ze aan de hemel altijd in de buurt van de Zon te vinden. Daardoor is Mercurius alleen ’s avonds na zonsondergang en ’s ochtends voor zonsopkomst te zien.

In 1974 en 1975 heeft de Mariner 10 opnames gemaakt van het oppervlak van Mercurius. Hiermee is 45 procent in kaart gebracht. In 2011 heeft de NASA de Messenger in een baan om de planeet gebracht. Messenger heeft onderzoek verricht naar de samenstelling, de atmosfeer en het magnetisch veld. Op 30 april 2015 sloeg Messenger volgens plan neer op Mercurius.

Mercurius in getallen

Fysieke gegevens
Soort planeetTerrestrische planeet (Aardse planeet)
Diameter4878 km
Massa3,302×1023 kg (5,5% aarde)
Samenstelling kernIjzer (Vloeibaar)
Valversnelling3,7 m/s2
Ontsnappingssnelheid4,25 km/s2
Omwentelingstijd58 dagen, 15 uur en 30 minuten
Rotatie periode om de zon88 dagen
Afstand tot de Zon57,91×106 km (0,39 AE)
Helderheid5,7 tot -2,6 mag
Manen
Aantal manenGeen
Atmosfeer
Luchtdruk10-9 hPa
SamenstellingZuurstof, Natrium, Waterstof, Helium
Temperatuur-183 °C tot 427 °C= 90 tot 700 K

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak