Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Mars

De planeet Mars, ook wel de rode planeet genoemd is de vierde planeet vanaf de zon geteld in ons zonnestelsel. Mars draait in een baan tussen de Aarde en Jupiter in op een afstand van 1,52 AE van de zon verwijderd. De planeet is benoemd naar de god van de oorlog in de Romeinse mythologie.

Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos, beide kleine, onregelmatig gevormde objecten. Mogelijk zijn deze twee manen door de zwaartekracht ingevangen planetoïden.

Mars is een terrestrische planeet (aardse planeet) met een ijle atmosfeer. Het oppervlak is op sommige plekken bezaaid met inslagkraters, terwijl hij op andere plaatsen op de Aarde lijkt met vulkanen, valleien, zandduinen en poolkappen. Verder komen ook de rotatieperiode (“dag”) en de wisselingen van de seizoenen op Mars overeen met die van de Aarde.

Met een magnitude die ligt tussen de 1,8 en -2.91 is de planeet gemakkelijk met het blote oog te bespeuren. ’s Nachts is Mars dan te zien als een heldere roodachtige ster. Doordat de lichtstralen van planeten breder zijn dan die van sterren flikkeren ze niet zo sterk als de sterren.

Er zijn tientallen ruimtevaartuigen naar Mars gestuurd sinds 1960. Het doel van deze onbemande vluchten was het verrichten van onderzoek naar de samenstelling, het klimaat en de geologie van de planeet. Slechts enkele vluchten hadden het doel om te landen op de rode planeet.

De eerste geslaagde missie naar Mars werd uitgevoerd met de Amerikaanse Mariner, die in 1965 langs Mars vloog en gedetailleerde foto’s naar de aarde terugzond.

De Amerikaanse Viking 1 en Viking 2 waren de eerste twee sondes met elk een lander welke vanaf 1975 over een lange periode gegevens verzamelden. De Viking-landers beschikten ook over een grote diversiteit aan meetapparatuur. Niet alleen om grondmetingen maar ook om luchtmetingen te verrichten. Beide landers hadden ook een camera’s om gedetailleerde foto’s te maken.

Mars in getallen

Fysieke gegevens
Soort planeetTerrestrische planeet (Aardse planeet)
Diameter6794 km
Massa6,418×1023 kg (10,7% aarde)
Samenstelling kernIjzer en Nikkel
Valversnelling3,74 m/s2
Ontsnappingssnelheid5,022 km/s2
Omwentelingstijd24 uur en 37 minuten
Rotatie periode om de zon686,98 dagen
Afstand tot de Zon2,279×108 km (1,52 AE)
Helderheid1,8 tot -2,91 mag
Manen
Aantal manen2
Deimos (Diameter 6 km – 1877)
Phobos (Diameter 11 km – 1877)
Atmosfeer
Luchtdruk6,36 hPa
SamenstellingVoornamelijk koolstofdioxide
Temperatuur−63 °C = 210 K

 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak