Alles over het Heelal

Astronomie, Ruimtevaart en Wetenschap voor iedereen

Aarde

De Aarde, de planeet waarop wij zelf leven is vanaf de Zon gerekend de derde planeet van ons zonnestelsel. De aarde is qua volume en massa de grootste aardse planeet van ons zonnestelsel. Op onze planeet komt leven voor. Behalve de 7,6 miljard mensen komen er ook miljoenen andere soorten dieren en planten voor. Of onze planeet hierin uniek is, is onduidelijk maar tot op heden zijn nog nergens anders sporen van leven aangetroffen.

De Aarde

De Aarde zelf is 4,57 miljard jaar geleden ontstaan. 1 miljard daarna is het leven ontstaan. Alle levende organismen hebben de atmosfeer zuurstofrijk gemaakt en is ook de ozonlaag ontstaan. Hierdoor worden wij beschermt tegen de schadelijke straling van de zon, de ultravioletstraling.

Het oppervlak van de planeet bestaat voor 71% uit water in de vorm van oceanen, meren en rivieren. De overige 29% bestaat uit continenten en eilanden. Hoewel wij met z’n allen leven op een ruimte van maar 29% is de hoeveelheid water noodzakelijk voor het overleven van alle bekende levensvormen.

De buitenste laag  van de aarde, de lithosfeer bestaat uit een aantal losse platen, ook wel schollen genoemd. Door de bewegingen van deze platen wordt de vorming van gebergten en vulkanisme veroorzaakt. Onder de lithosfeer bevindt zich de aardmantel. De stroming in de mantel is de oorzaak van de bewegingen van de platen. Onder de mantel bevinden zich een vloeibare buitenkern waarin het aardmagnetisch veld wordt opgewekt. In het centrum van de planeet is een vaste kern aanwezig die vooral uit ijzer en nikkel bestaat.

De seizoenen en getijden

De aardas staat in een hoek van 23,4° met een lijn die loodrecht staat op het vlak waarin de aardbaan ligt. Dit veroorzaakt de seizoenen op aarde. (Lente, Zomer, Herfst en Winter)

Wij hebben één natuurlijke satelliet, de maan. De maan heeft een diameter van 3474 kilometer en staat op een gemiddelde afstand van 384.000 kilometer van de aarde verwijderd. De zwaartekracht van de maan veroorzaakt niet alleen de getijden maar stabiliseert ook de hellingshoek van 23,4% en zorgt ervoor dat de rotatiesnelheid langzaam afneemt.

De atmosfeer

De atmosfeer van de Aarde bestaat voor ongeveer 78% uit stikstof en 21% uit zuurstof. De overige 1% bevat sporen van waterdamp, koolstofdioxide en overige gassen. De atmosfeer zorgt voor een druk op het oppervlak van ongeveer 1 Bar. De atmosfeer bestaat uit verschillende lagen met een totale hoogte van 100 kilometer. Dit is ook de afgesproken grens waar de Aarde stopt en het heelal begint.

Aarde in getallen

Fysieke gegevens
Soort planeetTerrestrische planeet (Aardse planeet)
Diameter12756 km
Massa5,972×1024 kg
Samenstelling kernIjzer en Nikkel
Valversnelling9,78 m/s2
Ontsnappingssnelheid11,2 km/s2
Omwentelingstijd23 uur 56 minuten
Rotatie periode om de zon365 dagen,6 uur 9 minuten
Afstand tot de Zon149,6×106 km (~1 AE)
Manen
Aantal manen1
maan – diameter 3474 km
Atmosfeer
Luchtdruk1013,25 hPa (~1 bar)
SamenstellingStikstof, Zuurstof
Temperatuur14 °C= 288 K

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Google+

Geef een reactie

Alles over het Heelal

Alles over het heelal is een educatieve website waar informatie te vinden is over astronomie, ruimtevaart en wetenschap. Er wordt regelmatig nieuws geplaatst, er is achtergrond informatie te vinden in artikelen en in het woordenboek. Bezoekers kunnen met elkaar in contact komen in de reacties onder de artikelen. Achter Alles over het Heelal zitten geen financiële belangen.

Volg ons op social media

© Copyright 2019 – Alles over het Heelal – Marcel Zwaak