Artikelen

Astronomie - Ons zonnestelsel

De derde planeet vanaf de zon in ons zonnestelsel - planeet - Aarde

Aarde

De Aarde, de planeet waarop wij zelf leven is vanaf de Zon gerekend de derde planeet van ons zonnestelsel. De aarde is qua volume en massa de grootste aardse planeet van ons zonnestelsel. Op onze planeet komt leven voor. Behalve de 7,6 miljard mensen komen er ook miljoenen andere soorten dieren en planten voor. Of onze planeet hierin uniek is, is onduidelijk maar tot op heden zijn nog nergens anders sporen van leven aangetroffen.

Lees verder »
De vierde planeet vanaf de zon in ons zonnestelsel - buiten planeet - Mars

Mars

De planeet Mars, ook wel de rode planeet genoemd is de vierde planeet vanaf de zon geteld in ons zonnestelsel. Mars draait in een baan tussen de Aarde en Jupiter in op een afstand van 1,52 AE van de zon verwijderd. De planeet is benoemd naar de god van de oorlog in de Romeinse mythologie.

Lees verder »
De eerste planeet vanaf de zon in ons zonnestelsel - binnen planeet - Mercurius

Mercurius

De planeet Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon staat, het is de kleinste planeet van ons zonnestelsel. Hij draait om de zon op een afstand van 0,39 AE. Mercurius is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius, de god van de handel, reizigers en geld. De planeet heeft geen manen.

Lees verder »
De achtste planeet vanaf de zon in ons zonnestelsel - buiten planeet - Neptunus

Neptunus

De ijsreus Neptunus, is de achtste en verst van de zon verwijderde planeet in ons zonnestelsel. Neptunus draait in een baan om de zon op een afstand van 30 AE tussen Uranus en dwergplaneet Pluto in. De planeet is benoemd naar de god van de zee in de Romeinse mythologie.

Lees verder »
De zevende planeet vanaf de zon in ons zonnestelsel - buiten planeet - Uranus

Uranus

De ijsreus Uranus is de zevende planeet van ons zonnestelsel die op een afstand van 19,2 AE van de zon tussen Neptunus en Saturnus in draait. Met een diameter van 51 duizend kilometer is het de derde grootste planeet. Uranus is net zoals de overige planeten benoemd naar een figuur in de Romeinse mythologie. In dit geval de naar de heerser van het heelal.

Lees verder »
De tweede planeet vanaf de zon in ons zonnestelsel - binnen planeet - Venus

Venus

De planeet Venus, is de tweede planeet vanaf de zon geteld in ons zonnestelsel. Venus draait in een baan tussen Mercurius en de Aarde in op een afstand van 0,72 AE van de zon verwijderd. De planeet is benoemd naar de godin van de liefde in de Romeinse mythologie.

Lees verder »

De Dwergplaneet van ons zonnestelsel

Dwergplaneet in ons zonnestelsel - Pluto

Pluto

De negende planeet in ons zonnestelsel is de in 1930 ontdekte planeet Pluto. Eigenlijk mogen wij Pluto vanaf het jaar 2006 geen planeet meer noemen maar een dwergplaneet. De reden hiervoor is dat er veel objecten ontdekt zijn die even groot, of zelfs groter zijn als Pluto. Met maar een diameter van 2370 kilometer is de diameter ruim kleiner dan onze maan.

Lees verder »